The soy milk seller in my campus |
Do
you want to make soy milk by yourself? Absolutely, it is very natural with your
hand made. The soy milk is one of our traditional foods too. But, before I will
explain for furthermore let me to explain. Why I write this post. Cause, it has
something to do with the story in my campus.
I
have a friend his name is Aan. Mujianto Aan is a student of STAIN Jurai Siwo
Metro that has good expectations from other friends because of his powerful
characteristic. Probably, this is very unique thing that happened in my collage
especially. Because everyone seldom do like Mujianto has already done. He is a
seller of SULE (Soy Milk) in my campus. He studies on Arabic Department. While
he studies at my collage, he sells the health beverage such like it. He sells
SULE or Soy Milk around the campus using the big thermos bottle. It covered by
pack of plastics and priced for about Rp. 1000,-. Absolutely it is very cheap
for all of student in my university.
The traditional beverage soy milk |
Mujianto
has run this business for about two years, starting from the first semester
till the fifth semester up to now; he is still doing this business. As the
matter of fact his business followed by some others people too. Now, there are
more than 5 sellers of soybean cake at my campus. And absolutely Mujianto Aan
is the first pioneer of soybean milk in my campus. He is better in dividing
time both of studying and working. He could get more additional payment to pay tuition
for his study. Moreover, he could help his parents in their family financial.
One of costumer is buying the soy milk |
So
that way, I wrote the soy milk recipe. This is kind of beverage that I like
most. My friend gave this recipe especially for me to make it by myself. Hence,
whenever I want to make the milk, just make it by myself.
Let’s
take a look on this recipe.
Ingredients:
1 Kilos of soybean (fry without oil
or roasted, don’t let it till burn)
Sugar
Milk Powder
Water
Natural Food Coloring such as
Pandan Pasta (If you need it)
How to make soy milk:
The first, you have to mill the
roasted soybean till become powder.
Take the soybean powder into a
glass two or three tablespoon.
Give the water on it, mix well.
Then strain it, so it is separated from the dregs.
Then strain it, so it is separated from the dregs.
Give the Milk powder, sugar.
And if you want to be taste good, you may use natural food coloring to make it more beautiful.
And if you want to be taste good, you may use natural food coloring to make it more beautiful.
The Soy Milk Pic. source from Google |
That’s all. It is very simple and easy to make it. Just try at your home. There were a lot of advantages for consuming this Soy Milk for instance:
Keep our body condition, Make our skin to be smooth and ageless, protect us from cancer, and so on.Written by Ady M, May it is useful information for us. ;)
-----------------------------------------------Indonesian--------------------------------------------------------
Mujianto
Aan adalah seorang anak laki-laki lahir
di Tulang Bawang Provinsi Lampung, benar-benar menjadi seorang mahasiswa yang
menjadi inspirasi saya untuk menulis tentang resep pembuatan sule (susu
kedele). Dia adalah seorang mahasiswa di kampus (STAIN METRO) yang tengah
menginjak ke semester 5 jurusan tarbiyah dengan program studi bahasa arab yang
rela berdagang keliling untuk menjajakan sule nya keliling mengitari lingkungan
seputar kampus.
Mujianto
Aan sudah menjalankan usaha mandirinya semenjak masuk atau menjadi mahasiswa
pertama kalinya di universitas saya. Ia merelakan membagi waktu beljarnya guna
untuk mencari dana tambahan untuk membayar SPP bulanan dikampusnya dan mengirim
sebagian hasil penjualannya tersebut ke rumahnya untuk membantu biaya hidup
keluarganya. Sungguh seorang pria yang tak kenal lelah.
Dan sekarang, saya bisa
menemukan lebih dari 5 pedagang sule di kampus saya. Awalnya hanya satu orang,
namun sekarang sudah lebih dari satu orang yang berjualan sule ini. Itu artinya
dia sudah membuka mata orang lain untuk meniru usaha yang telah dilakukannya.
Saya sungguh bangga mempunyai teman yang seperti dia, sungguh berbeda dengan
teman-teman saya yang lain. Dia sudah memulai awal karirnya sembari belajar.
Tidak hanya itu pria ini juga berprestasi, dan mempinyai nilai ip yang
cukup lumayan di katakana tinggi jika dibandingkan dengan teman-teman yang lain.
Semoga dengan saya menulis postingan ini dapat membuka wawasan temen-temen
semua untuk memulai karir kita sedini mungkin, dan harus pandai membagai waktu.
Sukses itu tidak kita tentukan setelah kita sudah lulus kuliah, kalaupun bisa
kenapa kita tidak mulai dari sekarang (sewaktu kita sedang kuliah). Semoga ini
menjadi salah satu cerita penyemangat dalam hidup kita agar kita semua menjadi
orang yang sukses yang berbekal banyak pengalaman.
Oleh karena itu saya
disini menulis resep pembuatan sule yang diberika oleh teman saya itu. Ternyata
bukan hanya itu saja, susu kedele juga mempunyai banyak fungsi bagi kesehatan.
Misalnya saja, jika susu kedele ini kita konsumsi secara ruti akan menambah
daya tahan tubuh kita dari berbagai macam penyakit. Dan bahkan, dari beberapa
orang ahli sudah menyarankan sari-sari kacang-kacangan termasuk juga kedelai
dapat membantu mencegah penyakit kangker, menjaga kulit agar awet muda dan
lain-lain.
Berikut adalah Resep Pembuatan
Susu Kedelai Yang Murni Alami dan Bergizi:
Bahan:
1
kilo Kedelai (di sangan atau sangrai)
Gula
Susu
Bubuk
Air
Pewarna
Alami Makanan (bisa menggunakan daun pandan dan lain-lain jika anda suka)
Cara
membuat susu kedelai dengan mudah:
Giling
atau haluskan kedelai yang sudah di sangrai tadi.
Masukan
bubuk kedelai kedalam gelas, 2 atau 3
sendok makan atau sesuai selera anda.
Tambahkan
air, dan saring. Sehingga ampas dari kedelai terpisah, atau jika anda suka
tidak masalah anda mengkonsumsi ampas tersebut sebagai tambahan serat bagi
tubuh.
Tambahkan
Gula, Susu Bubuk, dan Pewarna Alami Makanan (Jika anda suka).
Hidangkan,
Bisa dikonsumsi dalam kondisi hangat maupun dingin.
Semoga Bermanfaat bagi kita semua. Menjaga kondisi kesehatan lebih baik dari pada mengobati. Dan tentunya kesehatan lebih mahal dari pada apapun.Terima Kasih Kawan.
Sule sule, sule sule.. Susu Kedele... uenak tenan
ReplyDelete@Edy Bimo THanks ya Uncle ;)
ReplyDeletewew fantastick nie, berani jualan di kampus2.. hehee
ReplyDeletecomback ya gan.. :D
weeh itu susu jaman waktu q SD suka banget beli es itu ... :D
ReplyDeleteWhat's up, its pleasant piece of writing concerning media print, we all understand media is a fantastic source of information.
ReplyDeleteCheck out my web-site :: Good Page
After going over a hаndful of the articles оn
ReplyDeleteyour websіte, I serіously appreciate your way of
ωriting а blog. I book-marκeԁ it to my bookmaгk sіte
list аnd will bе chеcking baсk
soon. Pleaѕe checκ out my websitе аs well and let me know ωhat you think.
Feel free to visit my homepage ... Good Page
Great job, This content is very very great content, I got really good information from this content and it helps me a lot, I hope it can help many people like me.
ReplyDeletePaan Franchise
After reading this blog the man out your school has inspired me too. Thanks for sharing a proper method of making soy milk. Now its time to get lock repairing services from Locksmith Leeds click for more information.
ReplyDelete